Hoe ik kennis maakte met black background fotografie

Ik weet het nog goed, dit was een van mijn eerste fotosessies in opdracht. Zelf had ik nog geen gevestigde naam op dat moment, niemand kende mij nog omdat ik tot toen nog maar enkele opdrachten had gedaan.

Deze fotografe vond het vooral leuk om eens foto’s van haar met de paarden te hebben en dus mocht ik langs komen.

Zelf had ik nog nooit van het fenomeen “black fotografie” of “black background fotografie” gehoord. Mocht jij er nou ook niet zo bekend mee zijn? Praktisch gezien zijn het foto’s waarbij je jouw onderwerp voorziet van een zwarte achtergrond.

Hier een paar voorbeelden

Wil je nog meer voorbeelden zien en ook inspiratie op doen? Bekijk dan de inspiratie galerijen die ik ook heb samen gesteld, paarden, Honden, Portretten, Wilde dieren en Overige. Stuk voor stuk gevuld met foto’s van allerlei zeer getalenteerde fotografen.

De term “black fotografie” is ontstaan binnen de paardenwereld en daarmee is de term niet zo bekend in andere fotografie kringen. Zelf vind ik de term “black background fotografie” beter passen. Wil je nog wat beter lezen wat het is? Lees dan Wat is black background fotografie?

n ieder geval, we begonnen de sessie op het weiland en daar heb ik paar “prachtige platen” geschoten (iedereen moet ergens beginnen, zo ik ook).

Nadat we daar klaar waren en ze de paarden leuke truukjes had laten doen zoals flemen en de jambette liep ze richting stal, parkeerde het paard in de stal en zei “zo, nu kan je blackfoto’s maken”.

Ik begreep direct dat het de bedoeling was dat de achtergrond donker moest zijn.

Gelukkig had ik het technische gedeelte van fotografie wel goed onder de knie waardoor de instellingen voor mij geen probleem waren. (Wil je daar nu iets meer over weten, dan kan je een blik werpen op de blogpost Leer nú het geheim van blackfoto’s en anders is misschien de Cursus black background fotografie iets voor je).

Ik had namelijk al veel ervaring met het aanpassen van de instellingen omdat ik daarvoor altijd in de dierentuin heb gefotografeerd. Daar liggen mijn fotografische roots. Eindeloos veel tripjes samen met mijn moeder waarna we de foto’s lieten ontwikkelen en later, toen we een digitale camera kregen, de foto’s samen achter de PC bekeken.

Aan mijn compositie en gevoel voor houding kon ik toentertijd nog wel werken, bij paarden is dat echt anders dan in een dierentuin.

Ter leering ende vermaeck mogen jullie hier wat zien van de aller eerste black backgroundfoto’s die ik toen maakte.

HIER KOMEN DE FOTO’S, als je de blogpost nu al tegen komt dan ben ik er nog niet aan toe gekomen om de foto’s al toe te voegen. Ze volgen nog.

Ik laat ze overigens niet alleen maar zien zodat jullie me kunnen uitlachen, maar ook om te laten zien dat talent niet onmiddelijk tot uiting komt en er echt wel een weg te bewandelen is en kan zijn voordat je komt op een punt waar je hoop te komen.

Als je nu nog niet zo tevreden bent met de foto’s die je maakt, wees dan niet ontmoedigd en blijf vooral dooroefenen!

In ieder geval, dit was mijn eerste aanraking met black background fotografie.

Wanneer ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met deze stroming van fotografie? Of lees je er nu voor het eerst over?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.