Wat is black background fotografie?

Heb jij wel eens gehoord van de term black background fotografie? Of de term black fotografie?

Nee? Of wel maar weet je niet wat het eigenlijk is?

Geen zorgen, ik heb het ook niet altijd geweten… (in fact, als je wilt lezen hoe ik voor het eerst in aanraking kwam met deze soort van fotografie kan je dat hier lezen).

Maar wat is het dan? Ik zal beginnen met het laten zien van wat voorbeelden, want beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden (al mag ik hopen niet zoveel woorden kwijt te hoeven aan de uitleg ;)).

Zoals je ziet is de term black background fotografie vrij beschrijvend voor wat het is, namelijk een foto met een zwarte achtergrond. Dat is de meest korte uitleg die er over te schrijven is.

De term

De term komt uit de paardenfotografie, daar is dit soort fotografie het meest bekend als black fotografie, maar zelf gebruik ik liever de term black background fotografie omdat het nog iets beschrijvender is.

Buiten de niche paardenfotografie zijn deze termen helemaal niet bekend. Misschien ben je wel bekend met de term low key fotografie? Die term schuurt erg aan black background fotografie maar hoeft niet persé hetzelfde te zijn.

Wat is low key fotografie

Bij een lowkey foto zijn er namelijk geen lichte delen in de foto aanwezig terwijl dat bij een black background foto wel het geval kan zijn. Maar een lowkey foto is niet hetzelfde als een onderbelichte foto.

Een onderbelichte foto mist namelijk verzadiging en karakter, dat is gewoon een donkere foto. De belichting van een low key foto is goed maar de foto bevat veel donkere partijen.

Hier een paar voorbeelden van foto’s die wel lowkey zijn maar die niet vallen onder black background fotografie.

HIER KOMEN DE VOORBEELDEN (nog even geduld als je deze blogpost nu al tegen komt)

Zijn alle onderwerpen geschikt?

Het is wel zo dat heel erg veel onderwerpen zich goed lenen voor deze vorm van fotografie.

Waarschijnlijk leent deze vorm zich niet zo heel goed voor het vangen van landschappen maar er is van alles te bedenken aan onderwerpen die wel werken.

Alle dieren en mensen maar ook bloemen, planten, auto’s, voorwerpen, zelfs hele gebouwen. Je kunt van alles bedenken om met een zwarte achtergrond op de foto te zetten.

Daarom heb ik ook een aantal inspiratie galerijen aangemaakt vol met foto’s van getalenteerde fotografen.

Je kunt ze hier vinden: paarden, Honden, Portretten, Wilde dieren en Overige.

Enthousiast?

Ben je nu enthousiast en wil je leren hoe je deze techniek ook daadwerkelijk toepast? Ik heb een zeer uitgebreide cursus geschreven waarin je echt tot in detail wordt meegenomen door het proces heen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.