Kom nooit meer teleurgesteld thuis met onscherpe foto's
Doorloop nu het focus framework en maak voortaan scherpe foto's!
Leer hoe je voortaan onscherpe foto's voorkomt!
Van een vage en onscherpe foto

naar iedere sessie fijne scherpe foto’s!

Van verkeerde scherpstelling

naar altijd een goede focus!

HET "FOCUS FRAMEWORK"
Een simpel framework om te volgen
Het Focus Framework bestaat uit de drie etappes en tijdens deze cursus zal je ze allemaal rustig doorlopen zodat jij voortaan met een fijn gevoel op pad kunt.
Deze cursus is bovendien een fijn naslagwerk als je er toch niet helemaal uit komt bij het maken van scherpe foto’s.
Je kunt altijd alle drie de stappen opnieuw doorlopen om te zien of alles nog klopt.
Dit zijn de etappes waar het Focus Framework uit bestaat:
1. Checks / controles
Zorg ervoor dat je altijd weet dat jouw camera en lens goed zijn. Dit doe je door een aantal controles uit te voeren.
Deze controles voer je uit wanneer je nieuwe apparatuur krijgt of wanneer je dit Focus Framework voor het eerst doorloopt.
Daarna kan je altijd met een gerust hart op pad!
2. Vaste instellingen
Er zijn een aantal instellingen die eenmalig goed moet zetten. Als je dat hebt gedaan weet je zeker dat alles goed zit.
Fijn gevoel toch?
Dat is een van de stappen die je doorloopt met het Focus Framework
3. Variabele instellingen
In dit Focus Framework leer je alles over de variabele instellingen die je nodig hebt om de foto scherp te krijgen. Sluitertijd is hier bijvoorbeeld heel belangrijk in.
Dit is waar de lol begint en vanaf nu weet je dat de foto’s altijd goed zullen zijn!
Checks en instellingen,
Dat is alles wat je nodig hebt!
HET FOCUS FRAMEWORK
Een paar simpele instellingen en checks vormen de sleutel tot het maken van scherpe foto’s en ik leer het je met behulp van het focus framework!
Er zijn heel veel verschillende oorzaken waardoor jouw foto’s onscherp uit kunnen vallen.
Het kan best wel overweldigend zijn om uit te vinden wat nou maakt dat jouw foto’s niet goed scherp zijn. Dit kan tot enorm veel frustratie leiden en er zelfs voor zorgen dat jouw camera zomaar achterin de kast kan verdwijnen. Super zonde en niet nodig! Dat is precies de reden waarom ik deze cursus heb gemaakt. Ik neem je stap voor stap mee om er achter te komen waardoor jouw foto’s niet zo scherp zijn als ze zouden kunnen zijn.
We halen samen het raadwerk eruit en je kunt met concrete stappen aan de gang.
Binnen no-time sta jij vol zelfvertrouwen te fotograferen omdat je weet dat jouw camera helemaal in orde is en omdat je ook precies weet welke instellingen je nodig hebt.
Op naar die fantastische scherpte in jouw foto’s!
Nooit meer twijfelen!
In deze cursus leer je eerst op welke manier je kunt testen of jouw apparatuur helemaal in orde is.
Dit kan namelijk al voor veel onzekerheid zorgen. Wanneer de foto’s onscherp blijken, ligt het dan aan jou als fotograaf? Of aan jouw apparatuur? Ja, zeg het maar…
Die onzekerheid halen we er uit met een paar simpele testjes voor jouw camera en lens.
Daarna lopen we jouw camera langs om een aantal basis instellingen goed te zetten, dit hoef je in principe maar eenmalig te doen. Dit zijn typisch van die instellingen die op internet niet benoemd worden wanneer er gevraagd wordt “waarom zijn mijn foto’s niet scherp” maar die wel degelijk van belang zijn.
Tot slot leer je op welke instellingen je moet letten tijdens het fotograferen zodat je zeker weet dat je alle punten hebt doorlopen. Hierdoor kan je vol zelfvertrouwen en met een goed gevoel aan de slag en weet je zeker dat je alles uit jouw apparatuur haalt wat er in zit!
Het kan zó ontzettend teleurstellend zijn!
Zelf ken ik het ook, de teleurstelling na een fotosessie waarbij je prachtige foto’s had moeten maken… Maar bij het inladen van je foto’s op de pc zakt je hart naar de grond. Bijna allemaal zijn ze niet scherp.
Ze zijn misschien nog nét te redden voor social media maar daarmee houd het ook wel op. Je kunt er wel om huilen.
Althans, dat kon ik wel toen ik net een ontzettend mooie nieuwe lens had gekocht die al mijn dromen moest waarmaken.
Vol goede moed was ik die dag vertrokken naar een droomsessie: Ik mocht een Spaanse hengst op de Veluwe fotograferen. De dag was heerlijk, ondanks dat het November was konden we in ons T-shirt rondlopen en hadden we een zonovergoten dag.
De hengst kon zelfs he-le-maal los staan op de Veluwe, wat gaaf!
Dit was écht een droomsessie voor mij, toen ik deze foto’s maakte in 2011.

Maar bekijk deze twee foto’s maar eens. De linker foto ziet er nog best ok uit toch? Afgezien van het feit dat ik artistiek inmiddels wel andere keuzes zou maken als het aankomt op keuze van standpunt, onscherpte van de achtergrond etc.
Ik heb de linker foto wat verkleind en op bepaalde delen extra verscherpt.
En bekijk nu eens de ingezoomde (en onbewerkte) foto eens goed. Je zult zien dat deze foto totaal niet scherp is. In tegendeel, de boom op de achtergrond is nog scherper dan het meisje en paard zelf! Wat een deceptie!
Ik weet het nog goed, hoe erg ik het vond dat de foto’s helemaal niet scherp waren terwijl ik juist zo’n mooie lens had gekocht.
De lens en camera bleken last te hebben van Backfocus waardoor de scherpte te ver naar achteren lag. Een heel stuk achter het punt waarop ik scherp stelde.
Gelukkig kon ik snel uitvinden wat het probleem was en kon het in mijn camera opgelost worden.
Maar uit bovenstaand verhaal kan je twee dingen halen: Zelfs als de foto heel onscherp is, kan je hem nog redelijk oppoetsen voor social media zoals Instagram en écht iedere fotograaf krijgt er wel eens mee te maken. Dat de foto’s onscherp uitvallen.
Daarom voer ik tegenwoordig checks uit bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur, om dit soort verassingen te voorkomen.
"Ik was enorm verrast met de hoeveelheid informatie die in de cursus staat!"

Ik ben al meer dan 10 jaar fotograaf en werk vaak met Merel samen. Ze gaf mij toegang tot deze cursus om te kijken of ik nog toevoegingen of ideeën had om aan de cursus toe te voegen. Ik was enorm verrast met de hoeveelheid informatie die in de cursus staat!
Ze heeft het op een hele fijne en duidelijke manier uitgelegd hoe je de aller scherpste foto’s kunt maken.
Met name het onderdeel over hoe de techniek van de camera werkt achter het maken van een scherpe foto was zelfs voor mij echt een eye-opener!
Zoveel fotografen, zoveel adviezen!
Zo verwarrend!
Het is NIET jouw schuld!
Wanneer je er even niet meer uit komt en te raden gaat op internet krijg je zóveel verschillende adviezen te horen. Allemaal goed bedoeld maar het is verwarrend!
De ene fotograaf roept: “Nee, het ligt absoluut aan je apparatuur, koop eerst maar eens nieuwe spullen en pas als je een klein fortuin hebt uitgegeven mag je scherpe foto’s verwachten!“
Een ander komt weer met “Zorg er eens voor dat je sluitertijd snel genoeg staat“
Nog een derde voegt toe: “Nee joh, ik ken dit wel. Wat míj heeft geholpen is het instellen van back button focus en al jouw problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon!“
En ga zo maar door…
Maar zonder systematisch de (simpele) checks door te lopen en te weten welke instellingen wel en niet van belang zijn kom je er niet.
En wat nu?
Laten we eerlijk zijn. Het is toch een droom om nooit meer te twijfelen over je apparatuur en ook niet meer hoeft te raden wat de instellingen nu weer moeten zijn? Om altijd zelfverzekerd op pad te kunnen?
Je hebt dus drie opties:
1. Doe helemaal niets en blijf dezelfde onscherpe foto's maken
Je fotografeert door zoals je nu ook doet en blijft onzeker over je instellingen en weet ook niet zeker of jouw apparatuur wel in orde zijn.
2. Zoek zelf uit hoe je scherpe foto's moet maken
Dit is ook wat ik zelf heb gedaan.
Ik houd mezelf graag voor dat dit het beste pad was voor mij omdat ik letterlijk twee decennia lang bezig ben geweest om de kennis te vergaren die je zult terug vinden in deze cursus.
En je hebt ook nog te maken met drie dingen:
Je weet wat je weet
Je weet wat je niet weet
En deze is tricky:
Je weet niet wat je niet weet
En dat is hetgene wat je kan weerhouden van het maken van scherpe foto’s.
3. Laat mij het werk voor jou doen
Ik fotografeer al sinds 1996 en sinds dien heb ik hard gewerkt om steeds maar weer nieuwe kennis op te doen. Laat mij je helpen om meer dan twee decennia aan kennis en ervaring aan jou over te brengen. Dit helpt jou om sneller op het punt te komen waar ik ook terecht ben gekomen.
Ik help jou graag op weg naar scherpere foto’s!
Het focus framework
De sleutel tot het maken van scherpe foto’s is het doorlopen van een gestructureerd aantal stappen.
Wanneer je de camera en lens voor het eerst gaat gebruiken voer je een aantal checks uit, hierdoor weet je zeker dat je apparatuur hebt die deugd en waar je scherpe foto’s mee kunt maken.
Ook zijn er een aantal instellingen die goed moeten staan om goed te kunnen scherpstellen. Welke instellingen dit zijn en waar ze op moeten staan wordt allemaal uitgelegd in het focus framework.
Nu je alle basis helemaal op orde hebt, is het alleen nog maar een kwestie van weten welke instellingen verder nog belangrijk zijn (met name sluitertijd en diafragma) en ik vertel je precies waar jij rekening moet houden met het maken van foto’s.
Met het focus framework begeleid ik je stap voor stap op weg naar het consequent maken van scherpe foto’s.
Wat leer je deze cursus?
Waarom je jouw foto's niet met die op internet moet vergelijken
Het is niet eerlijk om foto's van internet te vergelijken met jouw foto's. Die zijn namelijk al verkleind en bewerkt! Je zult zien dat het een groot verschil maakt!
Hoe stelt de camera scherp?
Als je dit weet kan je jouw camera voortaan helpen om nóg beter scherp te stellen op jouw onderwerp
Welke scherpstelmodus moet je kiezen?
Termen als AF-C, continious AF, AI Focus .... Wat?? Welke moet je gebruiken? Daar help ik je bij! Ook vertel ik je alles over de verschillende scherpstelprogramma's. Stel het één keer in en je hoeft er niet meer naar om te kijken
Minimale scherpstelafstand
Wat is de minimale scherpstelafstand, hoe kan je vinden welke afstand dat is voor jouw lens en waarom is het belangrijk?
Megapixels en scherpte
Megapixels kan je nooit te veel hebben, toch? Maar stiekem wordt het wel moeilijker om scherpe foto's te maken met meer megapixels. Ik zal je uitleggen hoe dat zit
Camera- en bewegingsonscherpte
Weet jij wat dit is? En wat het verschil is tussen deze twee soorten onscherpte? En doet het ertoe bij het maken van scherpe foto's? Ja, dat doet er zeker toe!
Beeld stabilisatie
Wanneer is het nuttig om beeldstabilisatie te hebben en wanneer werkt het je tegen? Weet jij het? In sommige situaties kan je de stabilisatie namelijk beter uitzetten
Oculair bijstellen
Wist je dat je de scherpte van je zoeker ook bij kunt stellen? Handig als je brildragend bent en zonder bril door je camera wilt kijken
Camera vasthouden
Daar komt nog meer bij kijken dan je denkt. Het verschil tussen de camera goed vasthouden kan zomaar een paar stops schelen
Scherpte en afstand
Wat heeft de afstand van je onderwerp te maken met hoe scherp hij er uit ziet?
Front- en backfocus
Wanneer jouw camera hier last van heeft is dat een heel vervelend probleem. Ik leg je uit hoe je dit kunt controleren zodat je met een gerust hart kunt fotograferen
Lens afwijkingen
Er kan van alles mis zijn met jouw lens, ik leg je uit waar je op kunt letten
Scheve beeldsensor
In deze les een voorbeeld van een camera met scheve beeldsensor
Vieze beeldsensor
Wat heeft een vieze sensor voor invloed op jouw foto's? En op welke manier kan je controleren of de sensor vies is?
Foto's opslaan voor social media en je website
RGB, AdobeRGB, CYMK, wat? Weet jij wat kleurruimtes zijn? En welke je het beste kunt kiezen? En kan je jouw foto's het beste in .png, .jpg, .gif opslaan? En hoe groot moeten jouw foto's zijn in pixels?
De kosten
Op dit moment is de cursus nog in ontwikkeling. Dit betekend dat er nog altijd lessen toegevoegd worden aan de cursus! Wanneer alle (momenteel geplande) lessen volledig af zijn zal de cursus in prijs stijgen naar in totaal € 189,-. Dus wees er snel bij vóór de prijs stijgt!
Op dit moment kan je de cursus aanschaffen voor € 119,-.

De 14-dagen niet goed geld terug garantie!
Ben je niet blij met je aankoop? Laat het me binnen 14 dagen weten en ik zal je een volledige vergoeding geven!
Ik hoor dan graag waarom je niet blij bent zodat ik de cursus daarna nóg beter kan maken.
Maar ik weet zeker dat je veel zult hebben aan deze uitgebreide cursus.
Over mij
Mijn moeder gaf mij mijn eerste camera al toen ik 8 jaar oud was. Inmiddels heb ik meer dan 20 jaar ervaring met fotografie.
Als we samen naar de dierentuin gingen en daarna onze foto’s lieten ontwikkelen bespraken we altijd al wat er goed aan was en op welke manier de foto’s nog beter konden.
Daarnaast las ik vanaf die tijd al alles wat los en vast zit. Ik verslond fotografieboeken uit de bibliotheek, speurden talloze fotografie fora af, abonneerde me fotografietijdschriften en toen Facebook op kwam sloot ik me aan bij allerlei fotografiegroepen. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds opzoek naar meer kennis over fotografie, iets in me kan het gewoon niet laten om nóg meer te weten te komen.
Zoals je al hebt gezien schrijf ik fotografie cursussen waarvan je de gratis cursus Leer zelf je camera instellen al zou kunnen bekijken en ook kan je jezelf inschrijven voor de gratis compositie bootcamp e-mail serie. Daar kan je zien of mijn manier van schrijven en cursusgeven bij jou past. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedere fotograaf de kans heeft om de basis goed onder de knie te krijgen.
Wil je mijn eigen werk zien? Ik fotografeer zelf het meest paarden en honden. Daar reis ik het liefst de hele wereld voor over om de meest prachtige plekken te bezoeken en bijzondere rassen vinden. Mijn werk is te vinden op www.merelbormans.com
