Software via AlieExpress kopen?

Pas las ik dat je Photoshop en Lightroom enzo heel goedkoop kan kopen op AlieExpress. Zijn er mensen die dat gekocht hebben op Ali? Krijg je daar geen problemen mee? En is dat wel legaal?

– Een gebruiker in een fotografie Facebook groep

Dit is een slechts een van vele vragen die ik de laatste tijd op Facebook tegen ben gekomen.

Om even antwoord te geven op deze vragen. Is dit wel legaal?

Is het legaal?

Nee, zeker niet. De software is aangepast en je kunt Adobe Photoshop en Lightroom alleen maar via de officiële verkoopkanalen kopen, bijvoorbeeld op Adobe.com. Hier kan je ook vinden welke verkoopkanalen wel geschikt zijn om de software vandaan te halen.

Als je software koopt via AlieExpress kan je niet rekenen op de klantenservice van Adobe en ook geen gebruik maken van de updates die ze uitvoeren. Updates die overigens ook belangrijk zijn om bij te houden omdat daarin eventuele veiligheidslekken binnen hun software worden opgelost naast dat er allerlei toffe nieuwe functies worden toegevoegd.

Dan de vraag of je er problemen mee kan krijgen.

Kan je ermee in de problemen komen?

Als je in de comments gaat kijken bij dit soort vragen zie je dat er levendige gesprekken ontstaan waarbij mensen links uitwisselen van de plekken waar zij Photoshop en/of Lightroom hebben gekocht voor slechts enkele euro’s. Soms wordt daarbij zelfs een wedstrijdje gehouden wie de goedkoopste link heeft weten te vinden maar wel een werkend programma kon installeren op zijn computer.

Dit kan het gevoel geven dat er niet zoveel mis is met het gebruiken van zo’n mooie aanbieding. Je zou bijna gek zijn om nog zoveel te betalen en maandelijks nog ook als je de software voor een paar euro ook gewoon kunt kopen.

Hieronder een voorbeeld van zo’n AlieExpress advertentie. Zoals je ziet is de software voor iedereen te betalen.

Over dit soort berichten maak ik me persoonlijk behoorlijke zorgen want het is behoorlijk onverstandig om “Pre-activated” software te kopen.

Pre-activated

“pre-activated” is namelijk een ander woord voor gekraakt. Dus je hebt te maken met gehackte/ gekraakte / (illegaal) aangepaste software.

Wat je vaak opgestuurd krijgt bij dit soort aanbiedingen zijn de installatiebestanden zelf. Daar is mee gerommeld omdat ze anders de activatieprocedure er niet uit kunnen slopen (dat is namelijk wat ze doen).

Maar bedenk je even…. als dit soort partijen al voldoende kennis hebben om de software zo aan te passen dat de activatieprocedure wordt omzeild, wat zouden ze dan nog meer in de software kunnen stoppen?

Trojan horses, virussen en ransome ware

Hierdoor kan het zijn dat diegene toegang krijgt tot jouw persoonlijke informatie zoals bankgegevens, wachtwoorden en zelfs jouw persoonlijke identiteit.

Heel veel van dit soort pakketten bevatten trojan horses, virussen of ransomeware. Je haalt dus feitelijk allerlei troep binnen op je PC en geeft de aanpassers van de software zeer waarschijnlijk de mogelijkheid om in te breken op je PC en daar al dan niet ongemerkt de meest vreselijke dingen te doen.

Een Trojan horse dient meestal om een ‘achterdeur’ je PC in te maken zodat er iemand ongeoorloofd toegang tot alles op je PC krijgt. Hierdoor kan het zijn dat diegene toegang krijgt tot jouw persoonlijke informatie zoals bankgegevens, wachtwoorden en zelfs jouw persoonlijke identiteit.

Bedenk maar wat je kunt doen als je dat soort gegevens hebt van iemand.

Ook kan het je gebeuren dat er (persoonlijke) bestanden worden weggegooid of dat er andere apparaten geïnfecteerd worden die in verbinding staan met hetzelfde netwerk. Brrrr, enge gedachte toch?

Heel veel ransomeware aanvallen worden doormiddel van een Trojan uitgevoerd.

Je weet wel, van die aanvallen waarbij al jouw bestanden versleuteld worden waardoor jij ze niet meer zelf kunt lezen en de enige manier om je bestanden te redden is door de gijzelaar van jouw bestanden een fikse hoeveelheid geld over te maken.

Wat als je al zo’n programma hebt?

Denk je nu, oeps! Maar ik heb zo’n programma gekocht van AlieExpress of een gelijksoortige website? HELP? WAT MOET IK DOEN?!

Ik vroeg het aan Kasper de Vlaming, mede-eigenaar van SOG ICT en dit was zijn advies:

Het is natuurlijk het belangrijkste om de software direct te de-installeren. Die wil je niet op je PC laten staan.

De volgende stap is om McAfee Stinger te draaien. Dit is specifieke antivirus software (niet te verwarren met generieke antivirussoftware die onder andere McAfee ook aanbied).

Deze software kan je zien als de morning-afterpil onder de antivirus software.

Verder kan je nog checken of jouw gegevens al zijn buitgemaakt op Haveibeenpwnd.com. Sowieso verstandig om dit eens in de zoveel tijd na te kijken.

Deze website laat natuurlijk alleen maar de bekende “breaches” zien. Het gebeurt zelfs de beste leveranciers namelijk dat er gegevens buit gemaakt worden door een beveiligingslek.

Als je ziet dat er gegevens zijn buitgemaakt op die website zorg dan dat je jouw wachtwoord aanpast. Je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die voor iedere website hetzelfde wachtwoord hanteren.

Je kunt software zoals LastPass of KeePass gebruiken om jouw wachtwoorden op te slaan zodat je voor iedere website een eigen, uniek en sterk wachtwoord kunt gebruiken.

Dan hoef je voortaan nog maar één wachtwoord aan te passen als er een nieuwe breach plaats vind.

Veel gegeven reacties van Facebook + mijn antwoord

Omdat ik graag wat awareness wil creëren rondom dit onderwerp heb ik deze blogpost op een aantal Facebook groepen gedeeld. Ik kreeg daar verschillende reacties op. Veel mensen snapten wel dat ik me er druk over maak dat mensen software van websites zoals AlieExpress kopen en zichzelf daarmee bloot stellen aan grote risico’s maar er zijn ook mensen die het weg probeerden te wuiven met tegenargumenten.

Om deze blogpost nog vollediger te maken heb ik hier een aantal reacties op een rijtje gezet en daar mijn antwoord bij beschreven. Ik heb daar niemand bij naam genoemd, dat is natuurlijk ook niet nodig.


Ja, maar het is ook gevaarlijk om in te loggen op Facebook. Die tracken je en dat is misschien nog wel erger!

– Facebook gebruiker

Ja, het klopt. Bedrijven zoals Facebook en Google kunnen je behoorlijk intensief volgen en écht héél erg veel van je te weten komen. Er zijn ook genoeg mensen die zich daar heel erg druk om maken. En hoewel dit mijns inziens al te ver gaat loop je zelf een nóg groter risico door software op je PC te installeren uit bronnen van twijfelachtige afkomst.

Zoals hierboven al beschreven kunnen er stukken code in de gekraakte software worden gestopt waar jij geen weet van hebt bij installatie die op de achtergrond allerlei informatie door sturen of op een later tijdstip ineens al jouw bestanden versleutelen waardoor je ze niet meer kunt zien en gebruiken totdat je de daders een som geld hebt betaald.


Ik heb antivirus software, zolang die niet piept is er niets aan de hand!

– Facebook grebruiker

Nou ja….. Dat wil ik wel betwisten en ook Kasper de Vlaming, mede-eigenaar van SOG ICT gaf aan dat antivirussoftware zeker niet foolproof is. Zoals hij aangaf “ik kan ook best een programma schrijven die data naar mij doorstuurt zonder dat de antivirussoftware maar iets door heeft”.

Veel antivirussoftware moet het betreffende virus namelijk wel al kennen om aan te slaan. Hoewel de database steeds wordt uitgebreid blijven virusmakers ook steeds nieuwe virussen schrijven.

Alles onderscheppen uit programma’s die een gebruiker zelf installeert blijft toch lastig voor antivirusbedrijven.


Och, ik heb geen illegale software gekocht, ik kon voor 12 euro een legale licentiesleutel kopen via “bedrijf x” en die halen het bij bedrijven vandaan die de licentiesleutel al betaald hebben en falliet zijn gegaan.

– Facebook gebruiker

Hmmmmm, een andere Facebook gebruiker constateerde dat het betreffende bedrijf een op Curaçao gevestigd bedrijf is die niet-werkende licentiecodes verkoopt. Al met al niet erg betrouwbaar.


Ja, maar het downloaden van illegale software op zichzelf is niet strafbaar hoor!

– Facebook gebruiker

Nou, sinds 10 april 2014 is het wel degelijk strafbaar om illegale software (en films) te downloaden. Je kunt er hoge boetes voor opgelegd krijgen en zowel civiel als strafrechtelijk voor vervolgd worden.

Dat op dit moment het staande beleid van het OM is om alleen grootschalig commerciële inbreuk, bedreiging van de volksgezondheid en bij banden met georganiseerde misdaad te vervolgen betekend niet dat je niet strafbaar bent.


Adobe loopt feitelijk geen inkomsten mis want de mensen die Photoshop en Lightroom via AlieExpress en soortgelijke websites aanschaffen zouden toch geen abonnement hebben afgesloten

– Facebook gebruiker

Nee, dit geloof ik niet. De software via websites zoals AlieExpress zijn heel erg makkelijk te verkrijgen en voor 2 euro ben je klaar. Als je moet kiezen tussen een licentie van 12 euro per maand of eenmalig 2 euro dan zou iedereen natuurlijk voor eenmalig 2 euro kiezen, ook mensen die anders wel 12 euro per maand zouden betalen. Ik weet zéker dat Adobe hierdoor inkomsten misloopt.


Ik wil eerst Adobe Photoshop / Lightroom een tijdje uitproberen. Als het programma me bevalt ga ik wel netjes echt betalen…

– Faceboek gebruiker

Ja, maar daar heb je de proefperiode voor. Je krijgt dan 7 dagen om alles uit te proberen. Zorg dat je zo’n proefperiode op een week plant waarbij je voldoende tijd hebt om alle functies uit te proberen en dat je bijvoorbeeld van te voren al leuke tutorials hebt gekeken op YouTube.

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.