Fotografeer je kinderen met een smartphone!

Heb jij je ook wel eens super gefrustreerd gevoeld? Dat het je maar niet lukte om gewoon een mooie foto te maken van je kinderen? Ik geef je een paar tips om het fotograferen van je kinderen met …. jawel …. een smartphone veel makkelijker te maken!

Zelf ben ik een trotse moeder van twee jongens en zelfs al heb ik professionele apparatuur, ik gebruik die spullen niet zo vaak om ze op de foto te zetten (not to self, moet ik toch echt gaan doen!).

Om eerlijk te zijn heb ik de oudste zelf maar twee keer met mijn professionele set op de foto gezet en heb ik een keer een fotosessie laten doen toen mijn oudste werd geboren en ook een fotosessie toen mijn jongste werd geboren, beide toen ze een week of twee oud waren.

Maar uiteindelijk leg je heel veel kostbare momenten vast met de camera die je toevallig vaak bij je hebt….. Met je smartphone. Daarom ga ik jou tips geven om het meeste uit je smartphone te halen!

#1 One Second Everyday

We leggen vast om te herinneren toch? Maar wat is het wat we ons willen herinneren?

Hoe onze kinderen eruit zien? Wat ze zoal deden? Hoe ze naar ons lachten? De dingen die ze aan hadden?

Maar eerlijk…. Wat is het waard om duizenden en duizenden foto’s te hebben die verstoffen op je mobiel waar je nooit meer naar omkijkt? Dat zou geen enkel doel dienen anders dan maar gewoon vastleggen toch? Als dat het geval is kan je de tijd en energie veel beter gebruiken om te spelen met je kinderen in plaats van naar achteren te gaan staan en een apparaat tussen jou en je kinderen te houden.

Maar wat nou als je het leven van je kinderen op een mooie en memorabele manier kon vastleggen? Waarbij je dit ook nog eens super snel kan doen? En die makkelijk terug te kijken is?

Bekijk onderstaande video maar!

Toen ik bovenstaande TED-talk kijk (FYI, ik vind het heerlijk om TED-talks te kijken!) werd ik geïntroduceerd met One Second Everyday.

Dit kost maar een klein moment van je tijd en daarna kan je weer lekker verder met je leven!

Het filmen van één seconde kan al genoeg zijn om een hele dag te herinneren! Ongelofelijk niet?

Hierboven een voorbeeld (van het internet) met wat je ermee kunt bereiken. En geloof mij, dit wordt nog zóveel leuker als het je eigen kinderen zijn… Daar worden de filmpjes 1000 keer interessanter van voor jou (dit geldt ook voor opa’s, oma’s en ooms en tantes ;)).

Ik gebruik zelf de app 1 Second Everyday al meer dan twee jaar en ik vind het heerlijk om af en toe een filmpje te renderen. Ik heb zelf een tijdlijn voor allebei mijn jongens en eentje voor mezelf. Het is heerlijk om even terug te kijken naar wat je ook alweer hebt meegemaakt allemaal. Je realiseert je dan hoeveel je anders zou vergeten.

Ik ben heel erg blij met deze app en het is ook een mooie motivatie om nog even iets speciaals te gaan doen op een dag. Het zorgt ervoor dat je even nadenkt over wat een mooie mogelijkheid zou zijn om te filmen en zelfs al klinkt dat misschien als iets slechts, dat is het niet. Het zorgt ervoor dat je er even uit gaat en wat leuks gaat doen en dat is waar het leven om gaat toch?

Zoals je waarschijnlijk al begrijpt ben ik vrij lyrisch over deze app en zou ik het jou ook enorm aanraden om het te proberen.

In het begin heb je er nog geen gewoonte van gemaakt, maar maak je geen zorgen. Je kunt ook stiekem een beetje cheaten als je een dagje vergeten bent. Dan pak je gewoon een filmpje gemaakt op een andere dag. En soms als ik op één dag meerdere leuke dingen doe en op een andere dag wat minder, zet ik dat filmpje van de leuke dag op de saaie dag. Maar sjjjjt, niet verder vertellen hoor.

En vergeet niet, het is nooit te laat om te starten en je toekomstige jij zal je er dankbaar voor zijn!

#2 Let op de achtergrond

Wanneer ik mijn kinderen fotografeer met een smartphone probeer ik de achtergrond zo “clean” als mogelijk te houden. En met “clean” bedoel ik niet dat je de zeep en spons uit de kast hoeft te trekken. Nee, ik bedoel dat je een beetje let op de rotzooi en hoeveelheid spullen op de achtergrond. Hoe minder spullen er liggen, hoe minder je wordt afgeleid.

Als ik kan kiezen tussen een muur met niets erop of een grond met allemaal speelgoed erover uitgespreid is de eerste de beste keuze.

Rommel kan heel erg afleidend werken, zeker omdat je smartphone vaak niet met een kleine scherptediepte kan werken (de hele foto is van voor tot achteren scherp). Probeer jezelf een beetje te trainen om de rommel te zien, dan wordt het steeds meer een tweede natuur.

#3 Fotografeer het als ze iets aan het doen zijn

Wanneer ik over tips nadenk om je kinderen goed vast te leggen met de smartphone is een van mijn suggesties om ze lekker met iets bezig te houden.

Je krijgt hele interessante foto’s als ze met iets bezig zijn. Als ze helemaal in hun spel zitten zullen ze waarschijnlijk niet eens zien dat je ze fotografeert met je smartphone.

En als er iets gebeurt in de foto, wordt hij automatisch interessanter. Je kinderen zien er natuurlijker uit omdat ze niet bezig zijn met de camera maar met hun activiteit.

#4 Leg het dagelijks leven vast

Vergeet niet om dagelijkse activiteiten vast te leggen.

Misschien zien ze er zo schattig uit terwijl ze slapen…. Leg het vast. Over een paar maanden slapen ze niet meer op die manier.

Lachen ze op een bepaalde manier? Ook waard om vast te leggen!

Zit je zoon graag bij zijn pappa op schoot om een boek te lezen? Fotografeer het een keer.

Dit zijn vaak momenten die mensen vergeten te fotograferen omdat het zo vanzelfsprekend is. Maar het is zo fijn om op dat soort momenten terug te kijken want kinderen veranderen zo snel en zo veel.

Als je dan een jaar later terug kijkt naar de foto’s realiseer je pas echt goed hoeveel ze eigenlijk veranderd zijn (en ja, verandering is goed maar het is gewoon zo fijn om nog even terug te kunnen kijken naar vroeger).

#5 Maar foto’s buiten wanneer het kan

Het licht buiten is vaak veel beter dan binnen. Binnen wil het nog wel eens donker zijn en bij fotografie wil je graag veel licht.

Je foto’s gaan er veel beter van uitzien!

Smartphone camera’s kunnen situaties met weinig licht vaak niet zo goed aan als professionele camera’s (al worden ze er langzaam maar zeker steeds beter in).

Hoe je het ook went of keert, als het licht goed en mooi is zal de foto er áltijd beter uitzien.

En is het trouwens niet goed om buiten te zijn met je kinderen? Ik houd ervan om de mijne mee naar buiten te nemen!

#6 Zoom niet nu in, crop later

Een van de belangrijkste tips met smartphone fotografie is om niet digitaal in te zoomen. De kwaliteit van de foto gaat dan enorm snel achteruit en het effect is precies hetzelfde wanneer je achteraf de foto bijsnijd in je telefoon of met bewerkingssoftware. Overigens zijn er tegenwoordig wel al smartphones die wél een zoomfunctie hebben doordat ze gebruik maken van verschillende lenzen. Als je zo’n smartphone hebt is het een ander verhaal. Het is echt bijzonder wat ze al kunnen!

Maar als je dus digitaal inzoomt bereik je precies hetzelfde effect als de foto achteraf bijsnijden en bijkomend voordeel is dat je meer controle hebt over het eindresultaat.

Foto door Steven Libralon

#7 Word creatief met je smartphone

Er zijn verschillende manieren waarop je creatief kunt zijn met je smartphone. Hier een paar ideeën!

Silhouet foto’s

Heb je wel eens geprobeerd om een silhouet foto van je kind te maken?

Wacht tot de zon ondergaat (of opkomt) en de prachtige gouden stralen de aarde nog raken, de lucht oranje en geel oplicht.

Dit is hét perfecte moment om een van deze foto’s te schieten. Raak de lucht aan zodat de lichtmeter de lucht goed belicht en voila, je kind veranderd in een silhouet op het scherm.

Ik heb ook een blogpost geschreven over het maken van silhouet foto’s. De meeste tips zijn ook van toepassing bij smartphone fotografie dus bekijk de 7 tips hier!

Wil je wat inspiratiefoto’s bekijken? Ik maakte ook een inspiratie galerij met de meest prachtige silhouet foto’s!

Kom dichtbij en leg die details vast

Probeer eens wat dichterbij te gaan om wat details vast te leggen.

Handen bijvoorbeeld, heel schattig.

Ik maakte wel eens een video van mijn jongste terwijl hij een cadeautje uitpakt. Ik filmde alleen zijn handen en dit is echt een mooi filmpje geworden.

Als je dichtbij komt en je vult de hele foto, is de impact van de foto vele malen groter.

Ga liggen of juist hoog staan

De meeste smartphone foto’s zijn op ooghoogte gemaakt.

Het wordt juist interessant als je omlaag gaat en een foto maakt terwijl je omhoog kijkt naar je onderwerp, of op hun ooghoogte in plaats van jouw ooghoogte. Wat je ook kunt doen is juist heel hoog gaan staan en een foto omlaag maken. Ook een interessant perspectief.

Leer meer

Omdat je bij deze blogpost bent gekomen om beter te worden met smartphone fotografie, zou het kunnen dat je ook geïnteresseerd bent in de basis fotografie cursus voor beginners die ik maakte. In deze cursus leer ik je alles over sluitertijd, diafragma en ISO en hoe je zelf je instellingen kunt bepalen met deze drie variabelen. Daarnaast leer je ook nog het histogram lezen en dit is een belangrijke tool om te zorgen dat je foto’s altijd correct belicht zijn. Ik kan deze cursus met heel mijn hart aanraden als je een betere fotograaf wilt worden!

Heb jij tips?

Heb jij nog tips die ik niet benoemd hebt? Waar let jij op als je kinderen met een smartphone fotografeert?

Reactie geven of samen sparren?

Zoals je ziet zijn de reacties op deze blogpost uitgeschakeld net zoals op de meeste blogposts. Ik spreek mensen namelijk veel liever persoonlijk.

Heb je een opmerking of vraag over deze post of wil je gewoon met mij persoonlijk sparren dan kan je een e-mail sturen naar info@merelbormans.com of je kunt lid worden van de Telegramgroep. Ik zie jouw reactie met heel veel plezier tegemoet!

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie