Verschillende lichtmeetmethoden

Lichtmeetmethoden, wat is het? Wat kan je ermee? En op welke manier heeft het invloed op het resultaat van je foto’s?

Het maakt uit welke lichtmeetmethode je kiest voor je camera, zelfs in de automatische stand zal een camera zich namelijk anders gedragen al naar gelang je een andere lichtmeetmethode kiest.

Een camera probeert ten alle het gemiddelde van de foto middengrijs te laten zijn, tenzij je natuurlijk een belichtingscompensatie hebt ingesteld. Wat ik met middengrijs bedoel bedoel… Stel je opent de foto in Adobe Photoshop en blijft de foto vervagen totdat er maar één egale kleur over is. Dan zal de camera er voor zorgen dat de kleur van die foto middengrijs is.

Zie je dat subtiele rondje aan de rechterkant in het midden? Dat is middengrijs.

Matrix meting

Dit is de standaard meetmethode. Met deze methode zit je eigenlijk altijd wel goed. De camera kijkt naar het hele beeld en bepaald daar wat middengrijs is.

Als je niet weet welke licht-meet-methode je moet kiezen is dit de aangewezen meetmethode.

Zorg dus dat je camera standaard op Matrix-meting staat.

Spotmeting

Bij spotmeting houd je camera alleen maar rekening met het middelste deel van de foto. De rest van het beeld bestaat niet voor de camera. Zoals bij onderstaande foto, daarbij wordt een kolibrie gefotografeerd. De camera ziet alleen een deel van de kolibrie en baseert daar de belichting op.

Deze meetmethode kan handig zijn bij het maken van bijvoorbeeld zogenaamde black background foto’s (bekijk deze blog om een inspiratie galerij te zien) maar je kunt er ook tegenaan lopen dat de belichting helemaal verkeerd wordt bepaald voor jouw foto omdat je camera maar naar zo’n klein deel van de foto kijkt.

Dit is dus typisch een licht-meet-methode waarbij je moet weten waar je mee bezig bent.

Deel meting

Deelmeting is redelijk gelijk aan spotmeting met als verschil dat je camera naar een iets groter gedeelte van het beeld kijkt.

Centrum gewogen meting

Centrum gewogen meeting lijkt dan weer redelijk op deelmeting.

Bij centrum gewogen meting worden er twee gebieden gemeten en wordt er een berekening uitgevoerd waarbij het middelste gedeelte van de foto zwaarder meetelt dan de cirkel erbuiten.

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.