Wat is een lensvatting?

Wat is een lensvatting en waarom moet je dat weten?

Als je jouw camera spullen al hebt gekocht hoef je niet perse te weten wat een lensvatting is, maar als je aan het shoppen bent voor nieuwe (of tweedehands) camera en objectieven is het wel belangrijk om te weten wat het is.

Het zou namelijk enorm jammer zijn als je een nieuw objectief hebt gekocht voor je camera en hij blijkt niet te passen!

Zie je de afbeelding hieronder?

Het is een losse camera body waar geen lens op zit. Die ronde metalen rand, dat is de lensvatting.

Op een lensvatting maak je de lens vast. Maar wat nou belangrijk is om te weten is dat ieder cameramerk zijn eigen lensvatting heeft en dat het zelfs mogelijk is dat één merk verschillende lensvattingen heeft.

Dit betekend dat je objectieven onderling niet kunt uitwisselen.

Dat wil zeggen dat een lens van Canon niet op een Nikon camera past. De vorm (en soms grootte) van de lensvatting is namelijk anders.

En als je Nikon als voorbeeld neemt dan heeft dat merk al twee verschillende lensvattingen. Bij de introductie van de systeemcamera’s heeft Nikon besloten dat ze van de gelegenheid gebruik wilde maken om de opening tussen camera en lens groter te maken.

Ze introduceerden de Z-mount (mount is het engelse woord voor lensvatting).

Maar is het dan zo dat je de oude lenzen van je Nikon spiegel reflex niet meer kunt gebruiken als je overstapt op een systeemcamera?

Nou, je kunt de objectieven niet recht op de camera zetten maar je kunt wél een adapter kopen die tussen je camera en objectief gaat waardoor de lensvatting van de camera geschikt wordt gemaakt voor de (kleinere) lensvatting van je objectief. In het geval van Nikon heet dat een FTZ-adapter. Zie het plaatje hieronder.

Ieder cameramerk heeft weer zijn eigen lensvattingen en adapters. En daarom is het dus belangrijk om in de gaten te houden of de lens wel op jouw camera past voor je tot de koop over gaat.

Het is toch zonde om een lens te kopen die niet op je camera past of om spullen te kopen die je niet goed kunt upgraden wanneer je van te voren wel weet dat je dat wilt.

Verschillende merken

Bij de specificaties van zowel je lens als je camera kan je terug vinden hoe de vatting heet die voor dat model van toepassing is, maar hieronder nog wel een rijtje ban de meest voorkomende merken en de benaming van hun lensvattingen.

Je hebt nog verschil tussen de crop- en fullframe camera. Wil je weten wat het verschil is? Lees dan de cropfactor uitgelegd. Belangrijk is om te weten dat de lens voor eem cropcamera niet op een fullframe camera past maar de lens voor een fullframe camera kan wél op een cropcamera. Bekijk de blogpost maar, dan snap je wel hoe dat kan.

Dit is weer belangrijk om te weten als je nu een cropcamera hebt maar weet dat je in de toekomst over wilt stappen naar een fullframe camera.

Nikon

Spiegelreflex camera

De spiegelreflex objectieven worden aangeduid met FX en DX waarbij FX objectieven geschikt zijn voor fullframe en daarmee ook passen op een cropcamera maar de DX objectieven zijn alleen geschikt voor de cropcamera.

Systeemcamera

Wanneer je kijkt naar de systeemcamera heb je de Z-serie lenzen. Op het moment van schrijven kan je daarvan alleen objectieven kopen die zowel geschikt zijn voor fullframe camera’s als camera’s met een cropsensor.

Canon

Spiegelreflex camera

Allereerst heb je de spiegelreflex camera’s en de objectieven hiervoor worden aangeduid met EF en EF-S, beide soorten objectieven passen op de camera’s met een cropsensor maar de fullframe broertjes kunnen alleen maar overweg met de EF objectieven.

Systeemcamera

Wanneer je gaat kijken naar de systeemcamera’s heb je EF-M en RF objectieven. RF wordt gebruikt voor de fullframe camera’s en een EF-M objectief is dus bedoeld voor de cropsensor (de Canon EOS M serie).

Sony

Spiegelreflex camera

Objectieven die geschikt zijn voor Sony spiegelreflex camera’s worden aangeduid met de A-mount, maar die worden bijna niet meer verkocht. Sony was koploper wanneer het aankomt op systeemcamera’s, de andere merken hebben Sony in zijn voetstappen kunnen volgen.

Systeemcamera

De systeemcamera vattingen kan je herkennen aan de E-mount, deze lenzen zijn allemaal zowel geschikt voor de cropcamera als de fullframe camera.

Third party objectieven

Je kunt naast objectieven van het merk zelf ook objectieven kopen van andere merken die geschikt zijn voor jouw camera. Dat noem je third party objectieven.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een Macro objectief van Laowa omdat dit merk een aantal gespecialiseerde macro objectieven maakt. (Ik heb hun 100mm 2:1 lens).

Een ander veel gekocht voorbeeld binnen de paardenfotografie is de Sigma 70-200 f/2.8.

Er zijn fotografen die zweren bij het gebruik van objectieven van alleen hun eigen merk, maar de objectieven van een ander merk willen nog al eens voordeliger zijn en op YouTube kom je eindeloos veel vergelijkingen tegen van de lens van jouw merk versus de lens van een ander merk. Hierdoor kan jij een weloverwogen keuze maken.

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.