Greenscreen fotografie met Milan Scholma

Milan Scholma deelde onlangs een bijzondere serie met mooie foto’s in een Facebook groep. Hij noemt het zelf greenscreen fotografie en wilde wel toelichten hoe hij tot dit resultaat is gekomen. Lees er alles over in de blog hieronder!

Van kinds af aan ben ik al geïnteresseerd geweest in fotografie- en filmtechnieken. Op mijn 13ᵉ kreeg ik mijn eerste camera en vanaf toen is mijn creativiteit gaan vloeien. Op mijn 17ᵉ begon ik aan een filmstudie. Mijn interesse in film en fotografie ging verder dan mijn studie. Ik was constant bezig met vrije projecten buiten school, zowel fotografie als films. Een van die vrije projecten was mijn fotoreeks “Blue”.

Ontstaan van het idee

Maar door mijn achtergrond in de film wilde er iets meer mee doen dan allen verf op een model smeren en daar foto’s van maken. Toen dacht ik ineens aan een videoclip van Maroon 5, Love somebody. Daarin laat de zanger door middel van verf hem en zijn tegenspeelster verschijnen. Dit beeld vond ik zelf zo inspirerend dat ik dit als mijn voorbeeld heb gezien voor de shoot

Technieken

Ik ging nadenken over de technieken die ze hier gebruikt zouden kunnen hebben. Want elke techniek die in film kunt gebruiken is ook bruikbaar in fotografie. Al snel was het me duidelijk dat ze hier een Chroma key techniek hebben gebruikt, ook wel bekend als een greenscreen techniek. Dit konden we dus omvormen naar greenscreen fotografie.

Deze techniek is al tientallen jaren oud. Het idee in een notendop is dat je het kanaal van een bepaalde kleur weg laat. In dit geval is dat het groene kanaal. Alles wat dan groen is in een afbeelding of een video word dan transparant. Nu was het niet mijn bedoeling om al het groene weg te halen maar juist als enige tevoorschijn laten komen. Dit betekende dat ik de greenscreen techniek moest omdraaien. Er dus voor zorgen dat alleen het groene kanaal zichtbaar is en de rest niet. Gelukkig kende ik op dit punt photoshop als mijn broekzak en wist ik direct hoe ik de selectie van het groene om moest draaien om alleen het groene zichtbaar te maken. Daardoor kon ik er elke achtergrond achter zetten die ik wilde.

Foto door Milan Scholma

Voor de greenscreen fotografie moesten we dus groene verf hebben en goed licht. Nou had ik in deze tijd nog geen geld voor mooie flitsinstallaties en moest ik het voornamelijk hebben van natuurlijk licht. Dus we gingen naar de beste lichtbron aanwezig in de ruimte, het raam naar de tuin.

Geleidelijk aan smeerden we beetje voor beetje steeds meer verf op het lichaam van het model. Gelukkig was het in de kamer lekker warm want de verf was redelijk koud. We begonnen bij het gezicht, en toen langs de hals naar beneden tot haar navel. Het idee was om uiteindelijk een soort borstbeeld van het model in verf te creëren.

Toen we klaar waren met shooten en Lisanne alle verf van haar huid en uit haar oren aan het wassen was begon ik al met selecteren en bewerken van de eerste foto’s. Normaal pak ik de dag erna pas de bewerking op om er met een frisse blik naar te kunnen kijken. Nu was ik zo enthousiast dat ik het niet laten kon om alvast de bewerking uit te proberen.

Ik koos er voor om er een mat zwarte achtergrond achter te plaatsen. Hierdoor kwamen de kleuren en de vormen van het “uitgeknipte” Model heel mooi uit! Echter was ik niet tevreden met de kleur van de verf tegen de zwarte achtergrond. Dus ik besloot om de kleur van de verf om te zetten naar mijn favoriete kleur; turquoise. Dit gaf meteen zo’n ander sfeertje aan de foto! Een sfeer die ik zelf heel erg mooi vond. Het shooten en bewerken van de foto’s heeft me in totaal 4 dagen gekost, maar ik vind dat het resultaat er zeker mag zijn!

Foto door Milan Scholma

Uiteindelijk hebben we een hele reeks greenscreen foto’s gemaakt en is deze op mijn portfolio site te bewonderen Neem hier een kijkje op het portfolio van Lisanne.

Heb jij wel eens een bijzondere fotoshoot gedaan?

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van deze techniek of een andere bijzondere techniek en daarmee een mooie fotoshoot gemaakt? Deel het gerust en misschien maak ik er dan weer een blogpost over!

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.