Zo zorg je goed voor je geheugenkaart

Geheugenkaartjes worden vaak onderschat, maar het is heel belangrijk om goed voor ze te zorgen. Ze zijn verantwoordelijk voor het (goed) opslaan van je foto. Geen geheugenkaart betekend natuurlijk geen foto!

Deze blogpost is origineel geschreven door Lisa Dijk van Horse Photo Experience. Wil je de blogpost liever op de originele plek lezen? Ga dan naar de website van Horse Photo Experience!

Horse Photo Experience - de plek om te leren over paardenfotografie

Wij geven je 6 tips over hoe je, jouw geheugenkaartje gelukkig houdt.

Tip 1: Formatteren

Er wordt vaak geadverteerd met de teksten “geformatteerd” en “gebruiksklaar” maar ondanks deze reclame is het aan te raden je kaart toch altijd eerst in de camera te formatteren. Door je kaart te formatteren in je camera weet je zeker dat de kaart in het juiste formaat geformatteerd is en de foto’s goed worden opgeslagen.

Tip 2: Maak je kaartje nooit vol

De meeste camera’s hebben een indicatie op het LCD scherm waaraan je kunt aflezen hoeveel foto’s je nog over hebt. Zorg ervoor dat dit nummer nooit op “0” komt te staan. Het kan anders voorkomen dat je nog een foto maakt terwijl de geheugenkaart eigenlijk al vol is. Je camera zal dan proberen deze foto toch nog weg te schrijven, waarmee hij mogelijk een schrijf-fout kan veroorzaken.

Tip 3: Houd je batterij in de gaten

Wanneer de batterij van je camera leeg raakt, net op het moment dat de foto wordt opgeslagen, kan het gebeuren dat er maar een gedeelte van de foto op je geheugenkaart terecht komt. Dit kan ervoor zorgen dat de rest van de foto’s op je kaartje ook beschadigd raken.

Tip 4: Gooi geen foto’s weg maar formatteer

Op het moment dat je de geheugenkaart formatteert in je camera, zorg je ervoor dat de kaart altijd in het juiste formaat geformatteerd is voor je camera. Wanneer je de foto’s via de computer weggooit, worden de foto’s niet daadwerkelijk van je kaartje af geschreven waardoor het kan gebeuren dat je camera de vrij gekomen ruimte niet herkent.

Tip 5: Koop goede kwaliteit

Met al die dure camerabody’s en lezen is het erg verleidelijk om een paar euro’s te besparen op goedkope geheugenkaartjes. Maar onthoud, het gaat hier om de veiligheid van de opslag van jouw foto’s! Het is het waard om een paar euro meer uit te geven aan een beter, en vooral sneller geheugenkaartje.

Tip 6: Houd je geheugenkaartje schoon

In alle stoffige en zanderige omstandigheden waar je vaak in fotografeert als paardenfotograaf is het natuurlijk belangrijk om je geheugenkaart goed schoon te houden en veilig op te bergen. Zo gaat hij veel langer mee en voorkom je dat je geheugenkaart beschadigd raakt.

Geheugenkaart belangrijk voor je foto's dus zorg er goed voor
Foto door Lisa Dijk Photography

Benieuwd naar het backuppen van je foto’s?

Nadat je goed voor je geheugenkaartje hebt gezorgd wil je natuurlijk ook dat je foto’s veilig staan als je ze er af haalt. Lees hier de beste tips om je foto’s en data veilig op te slaan!

Wist jij dit allemaal van de geheugenkaartjes? En heb jij nog nuttige tips? Ik hoor het graag. Vertel het me in antwoord op deze blogpost.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.