#youfocusonthegood – 30 dagen challenge!

Op dit moment is de wereld in crisis. Mensen worden verplicht in in huis te blijven. Er wordt gevraagd om sociaal afstand te nemen van de mensen om je heen en alleen met de mensen met wie je samen woont mag je eigenlijk nog wat dichter contact hebben. Voor veel mensen een stressvolle tijd.

Omdat ik de prompts alvast online wilde zetten volgt de inhoud daarvan zeer binnenkort! Maar op deze manier kan jij alvast nadenken over wat jij wellicht te vertellen hebt binnen onderstaande challenge!

Dag 1 – jouw mooiste herinnering

Foto door Merel Bormans Photography

Vandaag wil ik heel graag horen wat een van jouw mooie herinneringen is!

Een van mijn herinneringen is bij @djerbazitounastables . Ik was daar op reis met @horsephotoexperience_ en we wilden met zonsopkomst fotograferen. We moesten dus in het donker naar het strand rijden.

Met alleen het licht van de maan stapten we op en de paarden hinnikten zachtjes terwijl ze ietsje zenuwachtig weg stapten. Onderweg onder het zilveren licht hoorden we de wilde honden huilen naar elkaar terwijl we door het Tunesisch landschap reden. Ondertussen begonnen de moskeeën met hun ochtendgebed. Het was magisch!

En de kers op de taart was de fotografie sessie!

Dag 2 – een mooi boek

Foto van het boek van Meik Wiking

Vandaag ben ik benieuwd welk goed boek jij recentelijk hebt gelezen. Wat zijn jouw aanraders? Zowel fictie als non-fictie welkom!

Ik heb pasgeleden het boek de kunst van herinneringen maken gelezen van @meikwiking en kan hem met volle overtuiging aanraden.

Zelf leende ik het boek uit de bieb en kan hem dus nog even niet terug brengen zodat de volgende hem kan lezen, maar misschien schaf ik hem ook nog wel aan. Ik heb zo’n boekenplankje met mooie boeken die ik af en toe eens wil doorkijken. Daar staan vooral fotoboeken op maar deze kan daar best ook een plekje verdienen.

Wist je bijvoorbeeld dat je een herinnering sterker kan maken door er een bepaalde geur bij te combineren?

De schrijver van dit boek had als voorbeeld dat hij aan het speervissen was op een warme dag met een perfecte zonsondergang. Hij voelde een serene rust en wilde dat moment nog memorabeler maken. Hij pakte een hand met zeewier en snoof de geur diep in. Nu denkt hij iedere keer aan dat moment als hij zeewier ruikt.

En als fotograaf (of niet fotograaf natuurlijk ;)) kan je een mooie herinnering visueel maken door de foto groot uit te printen en op je muur te hangen.

Ik heb een paar foto’s van reizen in huis hangen en moet er steeds even van glimlachen als ik ze zie

Dag 3 – hoe zou jouw droomleven eruit zien?

Als geld en tijd geen enkele rol spelen, hoe zou jouw droomleven er dan uitzien?

Zou je dan op een onbewoond, zonnig eiland wonen? Zou je een groot huis en een nog grotere jacht bezitten? Zou je dan een opvang tehuis beginnen voor katten of paarden? Zou je juist veel tijd doorbrengen met je familie?

Ik ben heel benieuwd hoe jij het allerliefste jouw leven zou inrichten en wat in dat leven dan het allerbelangrijkste zou zijn voor jou!

Ik ben op dit moment behoorlijk tevreden met mijn leven, maar je kunt natuurlijk altijd dromen hé?!

Het zou fantastisch zijn om meer te kunnen doen met mijn bedrijf Focus op jouw fotografie. Andere mensen leren over fotografie vind ik geweldig en ik zou er het liefst veel meer tijd aan kunnen besteden. Niet voor niets startte ik de telegram groep “vraag het Merel” al op zodat ik vrijwel dagelijks iets over fotografie kan delen! En ook niet voor niets bestaat deze website waarop al een aantal online cursussen te vinden zijn.

Wat ik het aller gaafste zou vinden is dat ik veel cursisten zou krijgen waardoor ik daar een fulltime baan van zou kunnen maken. Dat zou me namelijk in staat stellen om nog veel meer gave content te maken! En het zou me in staat stellen nog wat meer tijd door te brengen met mijn kinderen. Eigen baas zijn betekend namelijk ook dat je de tijd kan indelen zoals je zelf wilt. Wil je een keer overdag van het zonnetje genieten en een wandeling maken over de Soesterduinen samen met je kinderen? Dan werk je ‘s avonds wanneer het toch donker wordt!

Dat laatste doe ik overigens nu ook al maar dan heb ik er vaak overdag al een werkdag op zitten.

In mijn ultieme droomleven zou ik ook meer tijd en ruimte hebben om wat meer van de wereld te zien. Tijdens reizen naar bijvoorbeeld India en Tunesië voel ik me ultiem gelukkig! Zowel reizen met als zonder mijn kinderen zou ik echt te gek vinden.

Ik zou natuurlijk afgelopen week naar Amerika afreizen, maar dat ging niet door vanwege het inreisverbod dat slechts enkele uren voor we daar aan zouden komen van kracht werd.

Achteraf gezien ben ik wel blij dat we niet afgelopen week in Amerika hebben gezeten want de supermarkten waren leeg, de horeca dicht en je mocht in veel Nationale parken niet meer komen.

Maar al met al ben ik zelf wel heel tevreden hoor!

Dag 4 – jouw favoriete eten / gerecht

Wat is jouw favoriete eten / welk gerecht eet jij het liefste?

Vanuit mijn jeugd heb ik geleerd om veel samen te eten en in veel culturen is het gezamenlijk eten ook iets wat heel belangrijk is. Mocht jij vanuit jouw gezin gewend zijn om apart van elkaar te eten, zou ik je in ieder geval willen uitnodigen om eens een paar keer te proberen om wel gezamenlijk aan tafel te zitten. Je zult zien dat je dan echt met elkaar in gesprek komt en dat het heel gezellig kan zijn.

Ik vind het zelf een vrij lastige vraag om te beantwoorden omdat ik niet persé een favoriet recept of gerecht heb maar ik weet nog wel wat ik vroeger steevast vroeg aan mijn ouders als ik jarig was en ik het eten mocht uitkiezen.

Ik koos dan altijd voor tapas of sushi. Achteraf denk ik dat ik daar altijd voor koos omdat het kleine hapjes zijn die je met z’n allen gezamenlijk kan opeten.

Nog steeds vind ik dat de leukste gerechten om te maken, ook als ik samen met mijn vrienden eet. Gemiddeld eet ik eens in de drie maanden samen met een stel vrienden en dan maakt iedereen iets en dan nemen we ons steevast voor om spelletjes te spelen maar dat komt er natuurlijk nooit van omdat we veel te druk zijn met gewoon gezellig kletsen met elkaar.

Mijn favoriete gerecht is dus iets wat je gezamenlijk kan eten!

En eten wat ik sowieso erg lekker vind: Sushi, spaghetti, kaasfondue, een goede biefstuk/rosbief etc, eendenborst en ik vind het altijd leuk om een klein beetje exotische dingen te proberen.

Dag 5 – beste film ooit?

Wat is de beste film die je ooit zag? Hij mag heel oud of juist heel recent zijn.

Bonus punten als de film op netflix te vinden is!

Wanneer we veel thuis zitten hebben we natuurlijk genoeg tijd over om youtube, netflix en dat soort dingen af te struinen op zoek naar allerlei video content. Welke films zijn wat jou betreft nou echt aanraders? Natuurlijk mag je er meerdere opnoemen hoor! Ik ben benieuwd!

Zelf ben ik een groot Disney/Pixar/Animation fan dus in “die hoek” zijn er sowieso genoeg films te kijken. Maar er zijn nog veel meer goede films.

Nog even een paar filmtitels die mijn gedachten in schieten, als ik het rijtje zo bekijk vrij random maar alsnog hier is het:

 • Green mile
 • The terminal
 • Kill bill
 • Inglorous bastards
 • The fundamental of caring

En Monty Python and the Holy grail! Dit blijft een fantastische film, maar dat komt ook omdat ik er goede herinneringen aan heb. Ik keek hem altijd samen met mijn broertje (of moet ik hem broer noemen omdat hij ondanks mijn eigen lengte nog steeds boven mij uit torent?).

Maar ik weet dat ik sowieso nog een aantal fan-tas-tische filmtitels vergeet! Dus ik hoor heel erg graag wat jij nou mooie films vind!

Dag 6 – en welke serie vond je echt goed?

We gaan nog even verder op de visuele content – tour. Welke serie heb je onlangs of langer geleden gekeken en kan je aanraden?

Ook hier weer lastig om echt wat te delen en ook weer, ik zal er vast een aantal hele goede vergeten en misschien roep ik met jullie suggesties nog een aantal keer “oh ja! Die is inderdaad ook goed!”. Dus kom maar door met de serie-aanraders!

Een klein rijtje van mij:

 • La Casa de Papel
 • 3%
 • How I met your mother
 • Big Bang Theory
 • Greys Anatomy
 • Atypical
 • The Sinner
 • Black mirror
 • Lost (met name het eerste seizoen)

En ook kijk ik ieder jaar weer naar Expeditie Robinson, dat is echt vaste prik. Dat is de show die mijn man en ik altijd samen kijken. Vaak nemen we het op en kijken we het een avond later terug met een chipje en een drankje op de bank. Hebben jullie al door dat ik dingen leuk vind vanwege de randzaken er omheen en niet per se vanwege de activiteit zelf? Haha.

Dag 7 – beste YouTube kanaal

YouTube wordt steeds populairder en traditionele media zoals de TV merkt dat. Het is zelfs zo dat de jongeren onder ons meer YouTube kijken dan TV. Maar wat zijn dan goede YouTube kanalen?

Zelf volg ik de kanalen van:

 • MikeVisuals < maakt gewoon prachtige beelden op reis
 • Peter McKinnon < Zijn humor kan ik enorm waarderen en hij legt veel uit over … Fotografie!
 • Syrp < Meer over fotografie
 • Jesse Driftwood < Fotografie maar ook over filmen en video editing
 • Marit Hilarius < Een dame van Nederlandse bodem en ze is altijd zo heerlijk spontaan

Maar welke kanalen of video’s zou jij specifiek aanraden?

Dag 8 – beste (online) cursus

Als je thuis zit is dat natuurlijk een uitstekende tijd om een online cursus te volgen en het aanbod groeit niet gestaag maar zelfs enorm snel. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is wel een cursus over te vinden!

Maar wat zou jij nou willen leren (Hoeft niet fotografie gerelateerd te zijn)?

Ik ben benieuwd!

Zelf heb ik er wel eens over nagedacht om een danscursus te kopen omdat ik samen met een vriendin wilde gaan stijldansen (onze beider mannen hadden daar niet bepaald zin in) en de lestijden kwamen ons totaal niet uit. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan, maar je bleek er veel keus in te hebben!

Ook ben ik altijd wel benieuwd naar de cursussen van mijn con-cullega’s.

Tot slot heb ik de cursus van Paul Scrivens gekocht, toen ik hem aanschafte heette de cursus nog Dare to Conquer, inmiddels is het uitgesplitst naar Simple Blog Framework, Odd Noodle en Seek the Offer. Alle drie de cursussen kan ik je van harte aanraden als je ook graag een online business wilt opstarten. Scrivs is van de no-nonsense aanpak en zegt waar het op staat. Wellicht moet je wat wennen aan zijn taalgebruik, maar hij heeft in ieder geval karakter zullen we maar zeggen.

Dag 9 – jouw favoriete fotograaf

Welke fotograaf zouden wij met z’n allen moeten bekijken? Welke fotograaf vind jij nou écht tof? Of welke fotograaf verdient er wat extra aandacht?

Geef hem of haar een shoutout! Ik weet zeker dat die fotograaf het enorm zal waarderen!

Hier voor mij een lijstje van paarden fotografen onder de 10k volgers op Instagram waarvan ik vind dat ze meer volgers verdienen!

Overigens hoef jij met jouw shoutouts geen rekening te houden met volger aantallen! Ik ben benieuwd wie jij nou een echt goede fotograaf vind!

Allemaal goede paardenfotografen! Check ze allemaal!

Dag 10 – geef een compliment!

Het geven van een compliment werkt zowel voor jou als voor diegene die het compliment ontvangt. Voor de ontvanger is het een fijne (en waarschijnlijk onverwachtse) opsteker en jij mag genieten van de reactie die je teweeg brengt. Heerlijk toch?!

Wie wil jij een compliment geven en waarom?

Dag 11 – jouw favoriete spel

Wanneer je thuis zit en het huis niet uit mag is het spelen van een spelletje een goede manier om samen bezig te zijn en wat quality time te creëren. Maar wat is nou jouw favoriete spel?

Ik vind zelf het spel Dominion heel erg leuk. Zoek het maar op, wat mij betreft een echte aanrader!

Dag 12 – de plek waar jij het meest tot rust komt

Wat is nou jouw happy place? Heb je in huis een favoriete stoel in het zonnetje (als die schijnt), wandel je graag in het bos of zak je graag weg in je favoriete bureaustoel achter je pc?

Zelf vind ik het heerlijk om in het zonnetje te kunnen zitten wanneer die schijnt. Die warmte op mijn huid, daar wordt ik toch zó blij van!

Daarnaast ben ik heel erg graag in de natuur dus een stukje wandelen vind ik heerlijk! Zeker als er een lieve vriendin bij is. Op een paarden rug is het nóg beter. Dat is wel echt mijn happy place. De natuur verkennen vanaf een paardenrug (en anders met de benenwagen).

Dag 13 – waar moest je pas geleden (hard) om lachen

Lachen is gezond! Het maakt het leven “more worth living” en het brengt mensen samen! Wat vind jij nou super grappig? En wat is er recentelijk gebeurt waar jij nou hard om moest lachen?

Dag 14 – vertel iets over je liefste huisdier

Heb jij huisdieren of heb je ze vroeger gehad? En zo niet? Wat voor huisdier zou jij dan willen?

Ik heb in mijn leven al aardig wat huisdieren gehad. Het begon met een albino konijn met de naam Rabbit. Die kregen we van mijn oom en tante toen hun kinderen het huis uit gingen. Toen hij overleed was dat natuurlijk heel verdrietig.

Als snel kregen we hamsters, goudvissen en later ook cavia’s.

Persoonlijk vind ik cavia’s leuker dan konijnen omdat ze van die leuke geluiden maken (ritsel maar eens met een plastic zakje, dan whiepen ze in koor!) en ik kon ze allerlei truukjes leren zoals op hun achterbenen staan, dingen aantikken met hun neus en uit de kooi in mijn handen springen.

Inmiddels zijn ook de cavia’s weer “ingeruild” voor katten. Het begon met Doekie, een hele lieve schootkat en tegenwoordig heb ik twee grote katten genaamd Gin(ger) en Tonic. Ginger is een heuse Noorse Boskat dame en Tonic een gemixt mannetje. In zijn bloedlijn zit jawel…. Noorse Boskat x Main Coon en …… Naaktkat! Maar wat is het een schat.

Dag 15 – Muziek!

Welke muziek luister jij graag? Wat is het nummer waar jij heerlijk op kunt ontspannen?

Zelf heb ik echt van alles in mijn playlist. Als ik blogposts schrijf of aan het werk ben luister ik het liefst een of andere “motivational list” op spotify of de BoomRoom (er zit gewoon een beat onder en je hoeft niet te luisteren naar de zang) maar wanneer ik niet aan het werk ben luister ik juist liever wel zang. Mijn smaak schijnt Indy te zijn.

Dag 16 – beste vakantieland

Aan welke vakantie denk jij nou het liefste terug?

Zelf vind ik dat heel lastig omdat ik op allerlei verschillende reizen ga. Als ik weg ben voor mijn fotografie voel ik mij heerlijk en dan kan ik opgaan in het maken van de mooiste foto’s. ‘s Ochtens vroeg ga ik er dan al uit om met de zonsopkomst te fotograferen en ‘s avonds met zonsondergang komt de camera uiteraard ook tevoorschijn.

Maar op vakantie met mijn gezin of familie is ook zo fijn. Tijdens dat soort vakanties heb ik mijn professionele camera niet eens mee want ik kan met mijn kleine kinderen toch niet heel veel tijd nemen om de omgeving te fotograferen.

Het is een heel ander soort vakantie maar ik kan er minstens net zoveel van genieten!

Dag 17 – mooiste plek in Nederland

Ja, Nederland heeft zo ontzettend veel mooie plekjes! Veel Nederlanders realiseren zich niet hoe rijk ons land stiekem is!

Ga maar eens naar de Veluwe, de Soesterduinen, een mooie stad zoals Amersfoort (ja, ja, ik ben niet bevooroordeeld hoor ;)) of naar … nou je snapt het… Zo veel mooie plekken in Nederland. Maar wat vind jij nu het aller mooiste plekje van het hele land?

Dag 18 – beste sport

Sporten brengt voor heel veel mensen ontspanning. Je kunt er heerlijk in opgaan en je hoeft even nergens aan te denken. Daarnaast maak je ook endorfine aan door te bewegen en dat is een feel-good hormoon.

Zelf vind ik het heerlijk om te wandelen door de natuur maar ook is het leuk om eens te boulderen (niet dat ik nou op hoogstaand niveau kan boulderen ;)).

Dag 19 – lekkerste geur

Het ruiken van een geur kan je in één klap terug brengen naar een bepaalde herinnering. Ruik je een kampvuur dan kan je ineens terug zijn bij dat zomerkamp waarbij je jouw eerste vriendje/vriendinnetje leerde kennen. De geur van boerenkool terug naar de woonkamer van jouw opa en oma en de geur van afbakbrood naar de vele zondagochtend ontbijtjes met de familie.

Wat vind jij nou een lekkere geur die je naar een mooi plekje terug brengt?

Dag 20 – fijnste plekje in/om jouw huis

Wat vind jij nou een fijn plekje in of om je huis? Ik zit zelf heel graag in het hoekje van de bank als de zon schijnt, dan voel ik die warmte zo heerlijk op mijn huid. Ook kan het fijn zijn om het bed in te kruipen wanneer deze vers is verschoont, dan kan je zo fijn in het matras wegzakken onder de warme deken. Heerlijk is dat!

Dag 21 – handige website

Dit is misschien een meer praktische vraag, maar wat vind jij nou een handige website om te gebruiken? Dit kan van alles zijn.

Zo vind ik imdb.com bijvoorbeeld heel handig voor ik een film of serie uitzoek op netflix/disney+/welke streamingdienst ook.

Als ik nieuwe camera apparatuur wil kopen pak ik dpreview.com erbij om te checken hoe zij de apparatuur beoordelen. Ze bekijken alles heel nauwgezet.

En stiekem hoop ik dat mijn website in jouw rijtje thuis hoort omdat ik zulke fijne informatie deel over fotografie! ; ]

Dag 22 – lekkerste drinken

Er is vast wel een drankje waar je ‘s nachts voor wakker gemaakt mag worden! Wat vind jij nou écht lekker om te drinken?

Ik vind het heerlijk om in de wintermaanden met een goede kop met warme chocomel en slagroom in een zachte bank te weg te zakken onder een warm dekentje.

Tijdens het eten doe je mij een plezier met een stevige rode wijn die een beetje naar hout ruikt en ook vind ik het heerlijk om een portje te drinken maar alle alcoholische dranken met mate. Na twee glazen heb ik er alweer meer dan genoeg van!

Dag 23 – liefste vriend(in) uit jouw jeugd

Iedereen heeft wel een vriendje of vriendinnetje uit zijn of haar jeugd waar ze met plezier aan terug denken (en misschien heb je nog wel contact met diegene!).

Mijn liefst vriendinnetje heet Esther. Met haar ondernam ik echt van alles. We speelden vroeger paardje samen, we gingen naar de kinderboerderij en deden daar allerlei klusjes om in ruil daarvoor op de shetlanders te mogen rijden, we spaarden pokémon samen (en verhuisde de hele verzameling om de week van het ene naar het andere huis!). Ja, wij waren twee handen om één buik. Mooie herinneringen!

Dag 24 – jouw mooiste foto

Ja, dit is natuurlijk een fotografie website, dus ik kon deze vraag niet niet stellen. Wat is de foto waar jij het meest trots op bent? Welke foto zou jij graag heel groot uitvergroot aan jouw muur hangen! (en antwoord nu niet… Ik moet mijn favoriete foto nog maken…).

Ik vind het zelf ook lastig en eerlijk gezegd veranderd mijn favoriete foto ook wel een beetje per keer maar voor nu kies ik deze foto:

Dag 25 – jouw hobby

Vertel eens iets over jouw hobby. Is er misschien iets wat mensen niet bij jou verwachten?

Ik vind het zelf natuurlijk heerlijk om met fotografie bezig te zijn, dat mag geen verrassing wezen. Maar wist je dat ik het ook heerlijk vind om websites en kookboeken af te struinen opzoek naar heerlijke recepten en die dan op te slaan in een soort van online database? Ik schotel mijn gezin het liefst iedere dag iets anders voor.

En dan hoef ik niet per se gerechten die uren duren om te maken of ontzettend ingewikkeld zijn, maar wel lekker en eerlijk eten.

Dag 26 – jouw favoriete quote

Sommige mensen vinden het heerlijk om quotes te bekijken en kunnen daar veel steun aan ontlenen.

Zelf ben ik niet per sé heel erg van de quotes maar ik kan het wel leuk vinden om ze af en toe voorbij te zien komen.

Zelf is mijn motto wel een beetje “Carpe Diem”, maar wist je dat dit eigenlijk maar gedeelte van de hele quote is?

Eigenlijk is de hele quote: carpe diem quam minimum credula postero

En dat betekend pluk de dag en reken zo min mogelijk op morgen.

Bron: Wikipedia.nl

Dag 27 – mooiste vakantie herinnering

Met deze vraag ga je al jouw vakantie herinneringen even af, hoe heerlijk is dat?!

Eerlijk gezegd kan ik ook niet één mooiste kiezen hoor, want we hebben zo ontzettend veel mooie momenten gehad! In bovenstaande vragen heb ik al wel een paar keer een mooi moment beschreven, zoals in de eerste vraag bijvoorbeeld.

Dag 28 – welk tijdschrift zouden we eens moeten lezen?

Wat is jouw favoriete tijdschrift? Is dat een fototijdschrift of juist iets heel anders?

Ik vind het zelf heel leuk om zoom.nl te lezen maar ook van de psychologie wordt ik altijd blij en met een quest doe je mij ook een groot plezier.

Dag 29 – beste restaurant waar je ooit at

Deze vraag hoeft natuurlijk niet alleen maar te slaan op welk restaurant “technisch” het beste was (als je bijvoorbeeld ooit in een sterrenrestaurant hebt gegeten is dat technisch dus het beste restaurant) maar je kunt deze ook beantwoorden met waar jij nou de mooiste herinneringen hebt gemaakt.

Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens bij Charlies Burgers gegeten met mijn vrienden tijdens een van de wedstrijden waar Oranje het super goed deed. We zaten met z’n allen aan een picnicbankje terwijl de sfeer super goed was en iedereen om ons heen inclusief wij zelf waren uitgelaten blij. Bij ieder doelpunt sprong het hele buitenplaatsje op en voelde je de goede sfeer je hele zijn doordringen.

Overigens hebben ze bij dat restaurant echt ontzettend lekkere burgers en kan je dus heel erg leuk buiten zitten in de zomer en dat minden in Amersfoort. Mijn favoriet is de Jamie Oliver ; ].

Dag 30 – kunst

Wat is jouw favoriete kunstwerk?

Voor mij is het jouw eigen fotografie aan de muur. Mijn eigen fotografie zien hangen brengt mij namelijk veel geluk. Iedere keer als ik naar een foto kijk stroomt er weer dat gevoel binnen wat ik had op het moment dat ik die foto maakte. Dat gevoel gun ik iedereen!

Ik hoop dat de challenge bij je in de smaak viel en dat je mij beter hebt kunnen leren kennen bovendien! Deze challenge is vooral ingestoken op het delen van positiviteit en ik hoop dat het gelukt is! Ik wil jou ook heel graag leren kennen dus ik zou het heel tof vinden als je ook meedoet en jouw bijdrage deelt met de tag #youfocusonthegood ! Ik kijk er naar uit om ook jou beter te leren kennen en Instagram / Facebook / TikTok of welke social media je ook gebruikt, op te fleuren!

Reactie geven of samen sparren?

Zoals je ziet zijn de reacties op deze blogpost uitgeschakeld net zoals op de meeste blogposts. Ik spreek mensen namelijk veel liever persoonlijk.

Heb je een opmerking of vraag over deze post of wil je gewoon met mij persoonlijk sparren dan kan je een e-mail sturen naar info@merelbormans.com of je kunt lid worden van de Telegramgroep. Ik zie jouw reactie met heel veel plezier tegemoet!

Keep on clicking! Merel Bormans van Focus op jouw fotografie